Berry's Internet Club (BiC) heeft tot doel om haar leden op een aangename en ontspannen wijze wedstrijdbridge te laten spelen. Spelpeilverbetering is hierbij ook een speerpunt.

Ontstaan van BiC

Na het programmeren van Jack en veroveren van meerdere wereldtitels was er bij het Jack-team ruimte voor een nieuwe ambitie: het groter maken van het bridge in Nederland. Een online omgeving stond hoog op het wensenlijstje.

Het begin

Na het programmeren van Jack en veroveren van meerdere wereldtitels was er bij het Jack-team ruimte voor een nieuwe ambitie: het groter maken van het bridge in Nederland.
Het gratis beschikbaar stellen van het oefenprogramma voor Startersbridge aan de NBB was een eerste stap. Het vervolg was grootser: Berry Westra en het Jack-team begonnen in 2009 vol enthousiasme aan de ontwikkeling van een geheel nieuwe totaalmethode om het bridge en de clubs te versterken. Niet alleen boeken en oefensoftware maar ook een online omgeving stonden op het wensenlijstje.

Eerste mijlpaal

Een belangrijke mijlpaal werd op 5 maart 2010 bereikt met de uitnodiging aan relaties en Jack-klanten om van BiC te komen proeven. Binnen korte tijd waren de eerste 1000 bridgers online:

Berry's Internet Club
5 maart 2010

Beste bridger,

Het Jack team heeft samen met Berry Westra de laatste tijd hard gewerkt aan de ontwikkeling van Berry's Internet Club (BIC). Deze virtuele bridgeclub gaat binnen enkele maanden officieel van start. In BIC kunnen individuele spelers hun krachten meten in competities en toernooien. Alle deelnemers bezetten de zuidstoel, de overige plaatsen worden ingenomen door de computer (Jack).

Hoewel BIC nog niet officieel open is en er nog hard aan functionaliteit gewerkt wordt willen we u uitnodigen om eens een kijkje te komen nemen. Deelname is geheel vrijblijvend en zie uw deelname gewoon als een proefabonnement. Een greep uit de huidige mogelijkheden

 • Dagtoernooi van 16 spellen
 • Competitie met meerdere lijnen. Promotie/degradatie per week.
 • Regelmatig speciale toernooien zoals de Berry Challenge, verplichte systeemkaart wedstrijd en nog andere.
 • Berry Westra speelt vaak mee en analyseert regelmatig zijn eigen spellen
 • Terugzien van alle bied- en spelverlopen van alle deelnemers
 • Meten van uw speelsterkte middels de elo-rating
 • Hall of Fame: BIC kampioenschap en andere wetenswaardigheden.
 • Lidmaatschap BIC is gratis tot de officiele opening.

BIC is volop in beweging en regelmatig worden nieuwe functies toegvoegd. Wilt u eens een kijkje nemen op BIC reageer dan op deze email. Wij sturen u dan instructies en de codes nodig om BIC te kunnen bezoeken.

Met vriendelijke groet, Berry Westra en het Jack team

BiC bij de NBB

Na de voortvarende start in 2010 konden begin 2011 de besprekingen met de NBB worden afgerond met een mooie overeenkomst. Met bijna 5000 leden sloot BiC zich aan bij de NBB:

BiC wordt lid van de NBB
11 april 2011

Een heugelijke mededeling: BIC wordt als club lid van de Nederlandse Bridge Bond. Deze stap sluit aan op een belangrijke doelstelling van Berry's Internet Club: het promoten van het bridgespel in het algemeen en het wedstrijdbridge in het bijzonder. In dat kader zijn wij druk bezig met het ontwikkelen van een ‘toekomstclub’ binnen BIC, waarop wij beginnende bridgers willen gaan faciliteren om te proeven aan wedstrijdbridge, maar dan zonder de gebruikelijke torenhoge drempels, zoals moordend speeltempo, priemende blikken, etc, etc. Via BIC hopen wij een grotere maar vooral ook jongere groep mensen aan het bridgespel te binden. Vanzelfsprekend zien wij deze groep graag instromen in de NBB als overkoepelend orgaan van het wedstrijdbridge in Nederland.

Voor u als lid van de wedstrijdclub heeft het lidmaatschap geen grote consequenties. De contributie blijft gehandhaafd op 40 Euro per jaar. Leden van BIC die nog geen bondsblad ontvangen kunnen zich daar desgewenst tegen kostprijs (ongeveer 10 Euro per jaar) op abonneren. Wel hebben we wat extra gegevens van u nodig. Die kunt u invullen in het Profiel zodra de nieuwe versie van BIC uitkomt (versie 1.01, rond 15 april). Wij vragen de NBB om uw NBB-lidmaatschapsnummer erbij te zoeken, en als u dat niet hebt krijgt u er één, want u bent vanaf nu lid van de Nederlandse Bridge Bond!

Met vriendelijke groeten,
Berry Westra en het BIC-team

BiC jeugdplan

Vanaf het prille begin kan de jongste jeugd gratis oefenen op BiC met Startersbridge, qua mogelijkheden ook wel bekend als jeugdbridge of minibridge. Als vervolg is in 2015 het BiC jeugdplan in werking getreden. Het jeugdlidmaatschap van BiC is gratis.
Aanmelding voor het BiC jeugdplan kan uitsluitend via bij BiC bekende coördinatoren waaronder de jeugdcoördinator van de NBB.

Berry's Vijfkaart Hoog

Een kink in de kabel ontstaat wanneer een deel van de bridge docenten geen heil ziet in de nieuwe Vijfkaart Hoog methode. Na deze aanvankelijke weerstand tegen de door Berry Westra geïntroduceerde Vijfkaart Hoog methode hebben inmiddels ook de grootste criticasters deze methode omarmt.

10-jarig jubileum

In 2020 viert BiC haar 10-jarig jubileum. Een mooie gelegenheid om terug maar vooral ook om vooruit te kijken.
Met wereldkampioen Berry Westra als uithangbord en computer wereldkampioen Jack als motor is BiC in 10 jaar tijd uitgegroeid tot de grootste club binnen de NBB. Behalve een grote club is BiC ook vooral een gezellige club waar wederzijds respect de boventoon voert. Bij BiC is geen plaats voor negatieve geluiden, zoals die in bepaalde sociale media en andere online bridgesites wel een podium wordt geboden. BiC is een club waar beginners in een veilige omgeving meters kunnen maken om het spel in de vingers te krijgen en waar gevorderden ontspannen hun niveau kunnen behouden en uitbouwen.
De Vijfkaart Hoog methode is duidelijk en compleet uitgewerkt in de Bridge in een Flits serie met heldere boeken en moderne oefensoftware voor pc, Mac en tablet.

Afscheid NBB

In 2020 vierde BiC haar 10-jarig jubileum. Een mooie gelegenheid om terug maar vooral ook om vooruit te kijken. BiC nodigde de directie van de NBB uit voor een evaluatie en vervolgbesprekingen. In 2021 hebben wij deze gesprekken voortgezet. Ondanks diverse pogingen is het helaas niet gelukt om de overeenkomst te verlengen. Wij betreuren dit ten zeerste. Per 1 januari 2022 loopt de oorspronkelijke overeenkomst met de NBB af:

BiC en de NBB uit elkaar
3 november 2021

In 2020 vierde BiC haar 10-jarig jubileum. Een mooie gelegenheid om terug maar vooral ook om vooruit te kijken. BiC nodigde de directie van de NBB uit voor een evaluatie en vervolgbesprekingen. In 2021 hebben wij deze gesprekken voortgezet. Ondanks diverse pogingen is het helaas niet gelukt om de overeenkomst te verlengen. Wij betreuren dit ten zeerste. Per 1 januari 2022 loopt de oorspronkelijke overeenkomst met de NBB af.

Wat betekent dit voor u? We zetten het op een rijtje:

 • U bent vanaf 1-januari-2022 via BiC geen lid meer van de NBB
 • Het adres van de helpdesk verandert per direct in helpdesk@bicbridge.nl
 • De contributie blijft gehandhaafd op 40 Euro per jaar (voor het 12e jaar op rij!)

Verder verandert er niets. De content op BiC werd en wordt verzorgd door ons eigen team. De kwaliteit die u van ons gewend bent kunnen wij dus blijvend garanderen.

Wij willen Peter, Frans en Femmy van de NBB-helpdesk heel hartelijk bedanken voor hun ondersteuning aan onze leden. Hun taak is inmiddels overgenomen door een professionele partner, waarvan wij zeker weten dat deze hun niveau zal evenaren. De BiC contributie was vóór aansluiting bij de NBB € 40,- , is nooit verhoogd en zal ook nu niet verhoogd worden.

Samen houden we bridge gezellig!

Berry Westra en het BiC-team